Moedergodin TARA – Hill TARA – Om Tare Tutare

TARA / Terra staat voor Moeder Aarde.
Zij biedt ons bescherming en koestering en waakt als een
Moedergodin over alle levens

groene-tara Groene Tara

De MoedergodinTara heeft in het boeddhisme- als in de Keltische cultuur heel veel betekenis.
De verering van Tara was ooit wijdverspreid over het midden, zuiden en zuidoosten van Azië. In ongeveer 630 trof de Chinese pelgrim Tripitaka een indrukwekkend heiligdom van de godin aan in het grote boeddhistische centrum Nalanda in het noorden van India. Heel veel huisaltaren zijn hier aan haar gewijd. In Tibet wordt ze ook Drölma genoemd of Mahatara, de Grote Tara.

Tara volgens een eeuwenoude mythe

Tara is de vrouw van de bodhisattva Avalokiteshvara. De mythe luidt als volgt: Toen de verlichte Bodhisattva (=hij die verlichting brengt) tranen van mededogen en compassie om al alle wezens huilde, ontstond er een prachtig helder meer aan zijn voeten, waaruit een lotusbloem groeide. Uit deze lotus rees de liefdevolle godin Tara op.
Volgens een legende stammen daarom de Tibetanen af van Avalokitesvara en Moeder Tara, de vrome koningin van het Tibetaanse volk genoemd. In het Tibetaanse boeddhisme staat zij voor de warme baarmoederlijke vruchtbaarheid, koestering en barmhartigheid. Bij ons wordt zij Maria, de Moeder van Jezus en in China Kwan Yin, de Goddelijke Moeder.
Tara is in het boeddhisme de vrouwelijke manifestatie van de geest van alle belangrijkste vrouwelijke Bodhisattva’s. Een Verlicht Wezen dus, welke ook anderen bijstaat op het Pad naar Boeddha-schap, naar een Verlichtende Geest.

Tara is een bundeling  van 21 vrouwelijke Bodhisattva’s, welke kunnen verschijnen in verschillende sensaties, vormen en kleuren, die elk een andere deugd vertegenwoordigen. Tara is daarom een vrouwelijke manifestatievorm  van Verlichting & Wijsheid.
Tara wordt op verschillende manieren afgebeeld. Dan weer op de rug van een leeuw, dan weer met de zon in haar handen. Het meest wordt zij voorgesteld als een jonge vrouw met een lotusbloem, de heilige bloem van de boeddhisten en de hindoes.

Tara’s naam heeft letterlijk meerdere diepe betekenissen:

  1. Tara is taalkundig gezien afkomstig van het woord Terra = aarde, en de godin Tea.
  2. In het Sanskriet betekent het ster en/of Zij die bevrijding brengt, want zij helpt de mens als een leidende ster op haar weg door het leven en op haar innerlijke geestelijke Pad, totdat de ziel volledig bevrijd is van het Rad van Wedergeboorte.
  3. Betekent ook Koningin.
  4. Als werkwoord betekent Tara oversteken. Zij biedt immers alom bescherming aan hen, die de rivier de Styx oversteken, ook wel de rivier van ons leven genoemd, op weg naar Verlichting.

Het meest afgebeeld zien we haar als Groene of Witte Tara.
Groene Tara is de beschermster tegen alle gevaren. Haar kleur is groen, de lotus in haar hand is blauw en meestal nog maar halfgeopend. Soms zijn er twee lotussen. Ze heeft slechts 2 ogen.
Witte Tara is gemakkelijk te herkennen aan de 3 ogen in haar hoofd, 2 in haar handpalmen en 2 onder haar voetzolen. Hiermee kan ze in alle richtingen opkijken en allen die haar hulp nodig hebben, goed in het oog houden. Vaak zit ze in een open witte lotus, ten teken van haar totale schoonheid en maagdelijkheid.
witte-tara
Met haar drie ogen in het hoofd kan ze telkens tegelijkertijd in drie dimensies schouwen:

  • de dimensie der Zinnen (onze wereld),
  • de dimensie der zuivere vormen
  • de dimensie der vormloosheid.
  • De ogen 4 en 5 liggen in haar handpalm en
  • De ogen 6 en 7 onder haar voetzolen.

Haar ogen 4 t/m7 duiden aan dat zij alle leed op de wereld kan volgen en bereid is meteen maatregelen te nemen als dat wenselijk of noodzakelijk is.  Haar oneindig mededogen met de mensheid wordt hierdoor mede tot uitdrukking gebracht.

tara-ster

Tara als heilige heuvel in Ierland (Hill Tara) en de brullende steen

In Ierland is de naam Tara de naam van een heilige heuvel, een mystiek middelpunt waar de Ierse ‘opper’ koningen (de High Kings) op sacrale wijze gekroond werden. Vanaf deze Ierse heuvel heerste de hoge koning. Bij elke nieuwe kroning van een heidense koning hoorde een ritueel. De koning moest dan op de steen gaan staan (of zitten). Als de steen brulde dan was dit een goedkeuring van de steen en daarmee van Moeder Aarde. Het inaugureren van koningen van Ierland op de Lia Fail zou door zijn gegaan tot circa 500 na Chr.

lia-fall-op-tara-hill

De steen op Tara Hill is mogelijk de Lia Fail

Tara schijnt ook koningin te betekenen
Op Tara Hill zou volgens een middeleeuwse wettekst het symbolische huwelijk hebben plaats gevonden tussen de koning Fergus en Maeve, de godin van het land. De steen Lia Fail zou dan de Fal(lus) van de hemelgod zijn die in de vulva van Tara als middelpunt van Ierland wordt gestoken en mogelijk met een brul van de steen gepaard hebben kunnen gaan! Lia Fail is voelbaar een gewijde geheimzinnige steen en werd misschien ooit beschermd door een groene heg, want Ierland heette ooit Inis Fall (afgeleid van Lia Fail!) en betekende Het eiland van het noodlot of Het eiland beschermd door de heg.

Er ligt ook in deze heuvel een fort, waar de heidenen gekerstend werden door de later heilig verklaarde St Patrick, om het Rooms Katholieke geloof aan te nemen. Hill Tara heeft daarom een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Ierland.
Er bestaan vele legenden over deze roemruchte plek. Van de eens zo grote monumentale gebouwen en gedenktekens zijn nu slechts een paar oude wallen en grachten over. Toch heeft de oude Hill Tara velen geïnspireerd, waaronder de dichter Thomas Moore (1779-1852). Hij schreef onderstaand gedicht  over de huidige Moederheuvel TARA.

The harp that once through Tara’s Hall the soul of music shed,
Now hangs as mute on Tara’s wall as if that soul were fled
So sleeps the pride of former days so glory’s thrill is o’er
And hearts that once beat high for praise now feel that pulse no more
No more to chiefs and ladies bright, the harp of Tara swells
The chord alone, that breaks at night, its tale of ruin tells –
This freedom now so seldom wakes, the only throb she gives
Is when some heart indignant breaks, to show that still she lives.

 tara-ierse-heuvel

Tara aanroepen

Ben je in nood, heb je hulp of kracht nodig? Schroom niet en Roep TARA aan. Je zal dan heel snel rust en voorspoed kunnen verwachten. Je kan haar in stilte aanroepen OF op een buitengewoon actieve wijze doen binnen of in de frisse buitenlucht.
Zie maar wat jou het beste ligt of uitkomt. Ik geef enkel een paar voorbeelden:

  • Door in stilte een gebed tot haar te richten
  • Tijdens meditatie zal ze je helpen de weg naar innerlijke rijkdom te vinden
  • Door een mooi lied of mantra te zingen of te gaan reciteren
  • Door haar mandala te kleuren(zie onderstaande afb) en tussen je duim en wijsvinger te nemen.

 tara-mandala
Tara mandala

Een mantra om Moeder Tara’s steun en kracht aan te roepen

Als mantra heb ik Om Tare Tutare uitgekozen. Je kan haar zo vaak als je liefhebt hardop of in stilte uitspreken of zingend herhalen.
Of je dit nu op het werk doet, tijdens moeilijke periodes in je leven liggend in een ziekenhuisbed of om te gebruiken als je haar kracht en zegen wil aanroepen tijdens een mooie ceremonie.
Wanneer ook jij je kan bevrijden van eigen belemmerende denkbeelden, kun je verder leven in de zuivere dimensie van leegte, volledig vrij en voorbij alle beperkingen.
De Om Tare Tutare mantra laat je voelen dat alles en iedereen met elkaar verbonden is want MoederTara zal ons altijd helpen en verlichting brengen ten tijde van gevaar, angst, verdriet in al ons verwarrende levenssituaties. Ze staat ook symbool voor Vrede en Bescherming.

         OM TARE TUTARE
 
       TURE SVAHA

Korte uitleg van deze woorden:
OM
– Tara’s heilige Lichaam, Geest en Woorden
TARE – bevrijding van alle onvrede die onder ons leeft
TUTTARE – bevrijding van angst en gevaar
TURE – bevrijding van de dualiteit en alle verwarring
SVAHA – dat de betekenis van deze mantra zich stevig in mijn geest mag wortelen

Zing zelf geregeld mee of luister naar deze inwijdende LeMUria Mantra ‘OM TARA TUTARE SVAHA’, 12.16 min
Muziek van het album Sarva-Antah: Mantras from Tibet OM TARA

Ik kan iedereen het schitterende boek aanbevelen van Esther den Engelse: GODIN TARA een reis over de oceaan van het bestaan.
Te koop in mijn LeMUria Healing Webshop:
Boek + kaartenset voor € 33
Boek zonder kaartenset voor € 22,50


Bronnen:
http://www.moederaarde.org/muziek/lama-tashi-green-tara.htmlhttps://abedeverteller.wordpress.com/2013/03/
http://mantranita.jouwweb.nl/tekst-en-uitleg/om-tare-tutare
http://devapremalmiten.com/embrace/

www.sterrenpoort.com
www.aardehealing.com
www.moedermaria.nl