Bruno Möhring Platz 1
56841 Traben Trarbach
Duitsland (Moezel)
Openingsuren: di-zon 10 – 18 uur
Het Bhudda Museum is een adembenemend mooi museum van totaal 5000 m2. Het ligt heel strategisch en uitkijkend over de Moezel in het Duitse plaatsje Traben Trarbach. Tegenover dit museum ligt aan de overzijde van het water het Ayervedisch kuuroord en welness centrum, waar op de website van het museum naar verwezen wordt. Hier staan hele oude bomen in het park en er zijn vele mogelijkheden om te ontspannen en om een ontgiftingskuur te volgen. Er zijn arrangementen waarbij je tot beide in combinatie toegang hebt.
De Moezel is een oud wijngebied waar je de aanwezigheid van de Romeinen overal nog in kan herkennen. Tevens vertrekken er dagelijks aan beide zijden van de oever in de zomerperiode op verschillende tijden rondvaartboten. Je kan kiezen uit een retour dagvaartocht of het meenemen van een fiets en onderweg bij een van de talrijke plaatsjes langs de Moezel uitstappen om zelf vervolgens terug te fietsen naar je hotel.
In deze omgeving kan men zich prima met de 4 elementen water, vuur, lucht en aarde gaan verbinden!
Het Bhudda Museum
Het Bhudda Museum heeft vorm gekregen in een oude Jugendstil wijnbottelarij ‘Julias Kayzer”, gebouwd door de Berlijnse architect Bruno Möhring.
De boeddhistische kunst, in het bijzonder van Boeddha-figuren uit talrijke landen, wordt hier op een schitterende manier tentoongesteld. Talrijke sculpturen, beelden en andere verzamelstukken uit de drie belangrijkste boeddhistische scholen: Theravada, Mahayana en Vajrayan, alsook uit talrijke zijtakken van deze wijsheidsleer en filosofie. Ik keek mijn ogen uit toen ik hier onlangs was!
In dit museum kan je makkelijk een halve dag of langer doorbrengen. Overal zijn hoekjes ingericht met een stoel of bankje waar je rustig alles op je in kan laten werken of om tijd uit te trekken voor een meditatie, zowel binnen als in de buitenlucht op het dakterras.
Ook een kop thee of koffie kan men in de Boeddha lounge drinken. Natuurlijk ontbreek de Boeddha shop ook niet met Duitstalige boeken, cd’s en dvd’s.
Wie was Boeddha in het kort?
De man die men ‘Boeddha – de ontwaakte‘ noemt, zet geen God in het middelpunt van zijn leer, maar voornamelijk de mens, die verstrikt is geraakt in haar eigen levensloop.
Een Boeddha verpersoonlijkt het hoogste wat een mens kan bereiken in moraliteit en in wijsheid. Hij is daarom ook de meest verheven leraar die mensen de weg naar het beëindigen van alle lijden toont. Hij is geen god, maar een mens die, door totale wijsheid en mededogen, complete verlichting heeft bereikt en daardoor de eindeloze cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte heeft overwonnen.
Een ieder draagt niet alleen de Boeddha natuur in zich maar heeft ook het vermogen deze te ontwikkelen en tot ontwaken te brengen. Een heel goed middel hiervoor is mediteren. Want in meditatie herscheppen wij weer de kosmische orde in ons, door ons ego om te vormen tot dienstbaarheid aan het hoogste in ons.
Boeddha zegt: elk leven heeft aan de basis waarde. Iedereen kan zich bevrijden van het lijden, door het bewustzijn dat het onze eigen hebzucht, onze haat en onze onwetendheid is, die onze wedergeboorte en het nieuwe lijden bepalen. De verlossing bestaat er uit dat iedereen zijn negatieve drijfveren ontlast, waardoor dit geenszins nog invloed op onszelf en de omgeving zal uitoefenen. (deels overgenomen uit het voorwoord van het Boeddhistische Handboek – auteur dr. Hans Wolfgang-Schumann)
Gebouw
De voormalige wijnkelder en opbouw bestaat uit meerder verdiepingen waaronder ook een kelder en een dakterras met Bron en Tempel. De collectie wordt hierdoor mede onderverdeeld naar land en mystieke boeddhistische leerscholen zoals Birma, Thailand, Tibet en Cambodja, Verre Oosten.
In de hoge glazen hal staat Nagarjuna, een hoofd met slangen. Dit was een van de belangrijkste boeddhistische filosofen (circa 150 – circa 250 na Chr.) uit India die een belangrijk aandeel had in de ontwikkeling van het Mahayana (middenweg). Zijn geschriften waren de basis voor de Madhyamaka-school. Hij wordt geflankeerd door Bodhisattva Manjushri (wijsheid) op de leeuw en Bamantabhadra (barmhartigheid) op een olifant.
Tevens zie je hier aan de voeten van Avalokiteshvara de Adi-Boeddha Vairocana met de Dharmachakra mudra van de allerhoogste openbaring.
Ook is er een mooie miniatuur Boeddha verzameling van 750 museumstukken tot wel 750 jaar oud zijn, gerangschikt naar land van herkomst. Via de toegang van de olifantenhoofden van Ganesh loopt men naar een kleine ruimte waar een donkere Ganesh mee danst op fluitmuziek van Krishna.
Vlak naast de ingang bij het venster staan de witte en groene Tara als Tibetaanse beschermgodinnen. Direct links van de ingang ontmoeten we Ksitigarbha (Boeddha van de onderwereld). Te herkennen aan een kaal hoofd en ratelstaf.
Klik op Bhudda Musuem Traben Trarbach voor meer info.
Klik op een onderstaande foto om haar te vergroten of om een slideshow te openen:
Foto’s zijn eigendom van Maria van der Geest-Sterrenpoort
Bronnen:
Boek: Boeddhistische Handboek – auteur dr. Hans Wolfgang-Schumann
folder: van Boeddha Museum
www.sterrenpoort.com
Bewaren